H. Tolstrup Christensen: Erindringer

Min farfar, Hans Christian Tolstrup Christensen (1880-1963), håndskrev sine erindringer i 1950’erne. Hans manuskript blev omkring 1970 maskin­skrevet af min fætter Jørgens svigerinde Marianne Hansen. Den maskinskrevne udgave blev mangfoldiggjort og har for efterkommere og andre interesserede været en værdifuld kilde til viden om farfars og farmors liv og deres baggrund.

Den maskin­skrevne version har været grundlaget for denne elek­tro­niske udgave. Der har været gjort store anstrengelser for at minimere fejlene ved konver­teringen, men der er uundgåeligt fejl, der er videre­ført fra bogudgaven og fejl, der er opstået under konverteringen.

Jeg vil blive meget glad, hvis du vil oplyse mig om de fejl og mangler, som du finder ved gennemlæsningen.

Download erindringerne som pdf-fil (186 sider – 7,3 MB).

Hent erindringerne som iBook til iPad. (Version 1.3/2015-12-05/13,4 MB – vær tålmodig!).

Erindringerne kan læses på iPad med app’en Apple Books, som kan hentes i Apples App Store (klik på ikonet):

Med en nyere macOS kan du på din Mac også bruge app’en Bøger (udgået 2021) eller Pages.

Fra min fætter Jørgen har jeg følgende baggrundshistorie:

“Da vi i 1969 som helt unge lærere kom til Blidstrup Ungdomsskole, var vi kommet i besiddelse af den håndskrevne udgave af farfars erindringer. Helles søster, Marianne, havde på det tidspunkt tid til at renskrive dem, og da det var gjort, fik vi dem duplikeret hos et firma i Nykøbing M. Jeg tror, vi fik lavet ca. 150 sæt. Min bror Jens tegnede forsiden, og da alt var på plads havde vi 150 stk. af hver side i 92 bunker. En aften ”lånte” vi alle drengene på skolen til at dele siderne ud på 150 stole og borde. Første dreng gik med den bageste side . næste dreng gik med næstbageste side o.s.v. Til sidst lå bøgerne i løsark på stole og borde rundt i lokalet. Denne aktion kostede os en sodavand til hver dreng, som til gengæld takkede os, fordi vi havde givet dem en god oplevelse, – og nok navnlig fordi de følte sig fritaget for lektielæsning den aften. Nu indleverede vi disse 150 sæt til duplikeringsfirmaet igen og fik dem til at sætte klammer og ryg på. Det har nok været i 1972.”
Jørgen Tolstrup Christensen, juni 2001

Hør farfar læse kapitlet Min anden tjeneste. “Faurholt”:

Optagelsen er sket på spolebånd ca. 1961 hos faster Ingeborgs familie på Anders Borcksvej i Aalborg. Digitalisering er foretaget af Mads Gaub i 2015.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.